Saturday, June 22, 2013

Bulan ke 8...Bakal bergelar ibu... insyaAllah... ^_^

Assalamualaikum... dah berbulan-bulan dah shidah tak update blog ni..huhu.... selepas saja shida dan suami berpindah ke ladang baru di serawak ni, shida dijangkiti penyakit kemalasan untuk menulis.. huhu banyak masa shida gunakan untuk membaca.. lebih2 lagi berkaitan kehamilan dan juga persediaan apabila menjadi ibu nanti.. =)

Ye..Alhamdulillah shidah dah mengandung..dah masuk minggu ke 32 pun..Sangat seronok melalui saat-saat kehamilan ni... lebih2 lagi ketika anak didalam kandungan ni bergerak2..walaupun kadang2 tak selesa tapi sangat menghiburkan..Apentah lagi kalau shida baru lepas makan.. rasa sangat perut ni ketat je.. nak bergerak pun susah..huhu mungkin banyak sangat makan kot... hehe

Dalam proses kehamilan ni alhamdulillah shida tak mengalami alahan yang teruk..Suami pun pelik coz shida tak mengidam... tak pening2.. n tak muntah2..sihat je...cumanya, pada awal kandungan shida kurang selera makan... apa yang favourite shida sebelum mengandung, itulah makanan yang shida tak suka... sentuh pun tak nak.. subhanallah kuasa Allah... dan apa yang shida tak suka sebelum ni itulah yang duk makan hari2 contohnya, kegemaran shida sekarang ni coklat cadbury... sebelum ni shida memang tak suka makan coklat bar coz coklat tu suka melekat kat gigi..=p

Dalam keterujaan shida untuk menjadi ibu ni.. banyak yang masa shida gunakan untuk mencari ilmu keibuan... sebelum ni shida ada hadir satu seminar yang diadakan di masjid shah alam. tajuk seminar tu tak ingat la.. huhu tapi lebih kurang macam ni la kot tajuknya.. "Pendidikan gaya al-Fateh" huhu lupa... pengisiannya sangat bermanfaat dan sangat berbaloi2... seminar ini dianjurkan oleh Islamic Parenting Network yang diterajui oleh Puan Lina Karim, ibu kepada 2 orang hufaz cilik yang hebat....semoga anak kita juga pun seperti mereka..Amiin...

Hasil research selama lebih kurang 7bulan, maka terhasil lah modul ini sebagai panduan untuk shida masa berpantang nanti.. sebab kat rumah mak nanti tak ada internet so susah nak google2 kalau ada keraguaan nanti... dan sebagai rujukkan untuk ank2 seterusnya.. InsyaAllah..=)

Ini lah modulnya (102 muka surat)..=) shida memang tekad untuk bagi yang terbaik untuk amanah Allah yang bakal lahir ni nanti.. pendidikan tu lebih penting... bab-bab baju-baju dan segala kelengkapan yang lain tu shida tangguhkan dulu.. shida siapkan silibus pendidikan anak shida sebelum dia lahir.. bila dah dah lahir nanti senang terus ikut je silibus ni nanti...InsyaAllah... modul ni pun shida ceduk dari blog2 ibu2 yang hebat.. dan buku2 berkaitan dengan keibubapaan.. tapi bila baca balik, banyak lagi rasa kekurangan isinya.. mungkin perlu 'terbitkan' "Modul untuk Ulama' Kecil Ummi dan Ayah 2" kot... =) tengoklah tahap kerajinan..hoho =)

No comments:

Post a Comment

Post a Comment